Akció!

Elnémult harangok

45,00 lei 32,00 lei

Szerelmi történetként, és messziről indul a cselekmény. Az erdélyi református teológus, a tehetséges Simándy Pál kitűnő bizonyítványokkal, ám megtört szívvel tér haza Utrechtből Kolozsvárra. A református püspöktől azt kéri, hogy a koldusok papja, az elhagyottak támasza, a szenvedők vigasztalója lehessen. Így kerül Magyargarabóra, Bod Péter egykori templomába, a görgényi havasok közé, hogy a magyarság megmaradásának végvári vitéze legyen e nyomorultul tengődő havasi faluban.

Simándynak azonban nemcsak a nyomorral, a babonákkal, a tudatlansággal kell megküzdenie, hanem az erőszakosan terjeszkedő román ortodox egyház helybeli képviselőjével, Todorescu pópával is.

A nyelvek, a kultúrák és felekezetek párharcában váratlan fordulat áll be, amikor Simándy őrülten beleszeret a román pap lányába, Floricába. Eleve kilátástalan szerelmük epizódjai egy szörnyű tragédia felé vezető út állomásai, amelynek betetőzéseképpen a lelkész rájön, hogy a lány apja a bukaresti nagyromán irredenta központ ügynöke…
A lebilincselően izgalmas, epizódról epizódra drámaibbá váló, szenvedélyes hangszerelésű és sokrétű regény a nemzet katasztrofális sorsát a maga érzelmi életében mélyen megélő hős története.

Utolsó példány

Kategóriák: ,

További információk

Állapot

új 2 munkanap

Lapszám

260

Szerzõ

Rákosi Viktor

Kiadó

Lazi Kiadó

Leírás

Rákosi Viktor, az elmúlt századforduló egyik legnépszerűbb újságírója volt. Népszerűségéhez hozzájárulhatott itt közreadott Elnémult harangok c. regénye, amely megfelelt, legalábbis politikai tekintetben, kora követelményeinek. A történet röviden összefoglalva annnyi, hogy két erdélyi teológus ösztöndíjjal Utrechtbe utazik, hogy ott fejezzék be tanulmányaikat. Egyikük, Simándy Pál a kalandos évek után visszatér Erdélybe, ahol “a kálvinizmus és a magyar gondolat apostola lesz”.