Az öregedés titkai

13,00 lei

Hogyan és miért öregszünk meg? Mi a különbség a várható élettartam és a maximális élethossz között? Megállítható-e az öregedés folyamata? És vajon kívánatos volna-e éveink meghosszabbítása? Valójában életünk egyetlen szakaszát sem kíséri annyi legenda és tévhit, mint az időskort.
Leonard Hayflick ebben a könyvében feltárja azt a meglepő tényt, hogy napjaink tudományos kutatásai közül a biogerontológia (az emberi öregedés tana) fejlődik a legdinamikusabban. A kötet annak az úttörő kutatómunkának az eredményeit mutatja be, amelyet a szerző – harminc esztendőn át – az öregedés tanulmányozásának szentelt. Feltárulnak az öregedés titkai: nem csupán arról kapunk tájékoztatást, milyen álláspontokat foglal el a legkorszerűbb biogerontológia az időskor különféle problémáival kapcsolatban, hanem arról is, milyen filozófiai, vallási, mitológiai gyökerei vannak az öregedéssel összefüggő hiedelmeinknek.
Az öregedés titkaiból megtudhatjuk, mi a különbség a naptári és a biológiai életkor között, valamint figyelemmel kísérhetjük azt is, hogy a különböző történelmi korok során minként alakultak, miként változtak az öregedéssel kapcsolatos nézetek. Hayflick doktor a legfrissebb tudományos felfedezések tükrében mutatja be, hogy az egész emberi testben, annak valamennyi szervében miféle változások következnek be az öregedés előrehaladása során. Ebben a folyamatban ugyanis – ahogy a szerző laboratóriumi kísérletei is meggyőzően bizonyítják – szinte valamennyi sejtünk részt vesz, átalakul. Ez a tény már önmagában indokolttá teszi a biogerontológiai kutatások széles körű kiterjesztését. Leonard Hayflick nemcsak azt tárja fel előttünk, hogy az öregedés során miként változnak meg szervezetünk legfontosabb biológiai rendszerei, hanem azokat az alig érzékelhető módosulásokat is, amelyek gondolkodásunkban, érzéseinkben, hangulatainkban, szexuális vágyainkban, jellemvonásainkban és emlékezetünkben következnek be. Ennek során egy csapásra egy sereg konokul kitartó legenda és tévhit oszlik el, mely mind ez idáig elválaszthatatlanul kísérte az időskort. Hayflick megállapításai – többek között – a következők:
– A normális öregedés folyamata során nem szükségszerűek a szívműködés zavarai.
– A rendszeres testedzés és a zsírszegény diéta nem feltétlenül vezet az öregedés lelassításához, olykor épp ellenkezőleg.
– Azok, akik középkorukban némi súlyfölösleggel rendelkeznek, általában tovább élnek, mint nagyon sovány embertársaik.
– Valamennyi rákbetegség sikeres gyógyítása esetében csak két évvel növekednék meg a hatvanöt éves korosztály várható élettartama, míg a szív- és érrendszeri megbetegedések kiküszöbölése nyomán akár tizennégy évvel is.
– A hatvanöt éven felüli lakosságnak (Amerikában) csupán mintegy 5%-a él öregek otthonában.
– A különféle híresztelésekkel ellentétben, senki emberfia nem élt még 115 esztendőnél tovább, ugyanis bizonyítottan ez a maximális emberi élettartam.

Az ezredforduló közeledtével Amerika (és nem egy európai ország is) egyre inkább az „őszhajúak nemzetévé” válik, minthogy valamennyi korosztály közül a nyolcvanöt éven felüliek tábora növekszik a legdinamikusabban. Hayflick doktor megfogalmazza és hangsúlyozza annak szükségességét, hogy ezt a társadalmi tényt – mely számtalan megfontolandó szempontot vet fel – minél több információval alátámasztva, minél hamarabb érdeklődésünk előterébe helyezzük.
Az öregedés titkai logikusan felépített, tényekkel és statisztikai adatokkal kellően alátámasztott tanulmány, határkő az időskori folyamatokat kutató tudományok útján, ráadásul élvezetes, szellemes szöveg, mely lebilincselő élmény lehet bármilyen korú olvasó számára.

Dr. Leonard Hayflick az anatómia professzora Kaliforniában, San Franciscóban, az orvosi egyetemen. Korábban a Stanfordi Egyetem Orvos Karán a mikrobiológia professzora volt. Az Amerikai Gerontológiai Társaság elnöke és alapító tagja a Nemzet Öregedéstani Intézet tanácsának. Munkáját sok elismeréssel és számos díjjal jutalmazták, ezek között van a Sandoz-díj is, amelyet 1991-ben nyert el gerontológiai kutatásaiért. Leonard Hayflick immáron több mint harminc esztendeje foglalkozik az öregedés folyamatának tudományos vizsgálatával.

Nincs készleten

Kategóriák: ,

További információk

Állapot

Antikvár 2 munkanap

Kiadó

Magyar Könyvklub

Lapszám

414

Szerzõ

Leonard Hayflick